TEGULA CULTURA

Tegula Cultura op Twitter Tegula Cultura op Facebook

 

 

Abdijmanifestatie 25 t/m 28 mei 2017 

De abdijmanifestatie 2017 was een groot succes. Onder tropische weersomstandigheden speelde zich vier dagen lang een bijzonder Tegelse feest af.

Een vol zorgrestaurant tijdens de openingshandeling van wethouder Jos Teeuwen met memorabele woorden van voorzitter Sjaak Smetsers van het hechte organisatie team van Tegula Cultura. “Deze Tegelse manifestatie is een onderdeel van het VenloVerhaal, een bijzondere bijdrage voor de Tegelse bevolking om van te genieten”. Voorzitter Jo van der Velden van Tegelen.nl sprak zelfs de legendarische woorden dat dit allemaal komt, omdat het Tegelse water, creatieve genen losmaakt in de Tegelse bevolking. Marja Ebbers van Emmaus Feniks toonde haar blijdschap en bleef dit de gehele manifestatie doen.

Al snel stroomden de bezoekers bij de kunstexpositie naar binnen, door de gangen en ruimtes, van het enorme complex van deze voormalige abdij. Om vervolgens uit te komen in de tuinen waar de expositie verder ging. Kunstenaars spraken bezoekers en verkochten hun werk of maakten een afspraak om hun kunstwerken thuis te tonen. De vredesmuur van Agret Meij zal zeker uitgebreid worden en heeft, dankzij deze manifestatie, een vervolgplek aangeboden gekregen. Die vrede en rust pasten in de sferen waar deze manifestatie zich heeft afgespeeld. Strak, vol rust en bezoekersvriendelijk werkten de bestuursleden en de vrijwilligers van Tegula Cultura hun programma af. Deze eerste dag werd afgesloten met 734 bezoekers.

Op vrijdag overdag  stond de kunst weer in de belangstelling en in de avond werd er een Tegels cadeau aangeboden aan Ben Verbong, door middel van een interview. Na afloop werd een van de Duitse films  van deze bekende regisseur getoond: Probeliegen (Ob ihr wollt oder nicht!). Oude vrienden en bekenden omhelsden elkaar met Ben Verbong in het middelpunt. Dat middelpunt werd tot grote hoogte gedreven onder de deskundige leiding van Vivian Lataster, die zelfs aan een van de bestuursleden vroeg welk kleedje ze het beste kon aan doen. Ook de avond verliep tot in de perfectie, waarbij het publiek mag terugkijken op een ontspannen samenzijn met veel anekdotes. Er werd vaak en lang gelachen, om oude foto’s van Ben zoals iedereen hem kende uit zijn Tegelse periode. De vragen van Vivian en rake antwoorden van Ben maakten de avond steeds verder compleet. Na afloop was er dan ook verwondering. Vriendschappen werden weer opgehaald en wederzijdse bezoeken werden afgesproken. Van de aanwezige 120 mensen waren er velen van ver afgereisd om deze avond te beleven. De bezoekers waren in hun nopjes. De vrijdag werd afgesloten met 391 bezoekers.

Op zaterdagavond werd er een muziekavond gepresenteerd. De Tegelse Hofzangers met sopraan Maartje Rammeloo in de hoofdrol en het Tegels Symphonie Orkest. 299 bezoekers en dat betekent in de kapel op Ulingsheide het maximaal aantal. Wederom scoorde Tegula Cultura een volle bak bij dit onderdeel van de manifestatie. De staande ovatie na afloop gaf aan dat dit soort concerten, op deze unieke plek, iedere keer weer bijzonder zijn. Blijde gezichten stroomden na afloop dan ook naar buiten. Waar meteen gevraagd werd wanneer het volgende concert in deze kapel gaat plaatsvinden. Deze derde dag werd afgesloten met een aantal van 645 bezoekers.

Zondagochtend stroomde al weer vroeg het Tegelse bedrijfsleven en hun zakelijke contacten het zorgrestaurant binnen. Onder het genot van een door kok Marcel Oliveira en Serv Engelen samengestelde brunch bereiden de aanwezige gasten zich voor op de kunstveiling. Deze werd een waar succes! Onder leiding van veilingmeester Gé Cornet en zijn assistente Jacqueline veranderde de kunstveiling in een anderhalf uur durende show. Er werd veel gelachen en nog veel meer geboden. Precies op de plek waar in juni 2014 een grote brand ontstond, speelde nu een rode plastic brandweerauto de hoofdrol en liep als een rode draad door de veiling heen. De koper van dit object, mag zich gelukkig prijzen. Misschien heeft de koper een toekomstig museumstuk bemachtigd. De kunstveiling bracht een boven verwachting hoog bedrag op van € 5.204,- Dit bedrag wordt toegevoegd aan de totale manifestatie opbrengst en zal in zijn geheel naar Emmaus Feniks gaan. Na nog een gehele dag bezoekers voor de kunstexpositie werd deze laatste dag afgesloten met een aantal van 616 bezoekers.

Al met al mag de organisatie tevreden terugkijken op deze bijzonder geslaagde manifestatie, waarbij Tegelen daadwerkelijk een grote noemer heeft toegevoegd aan het Venlo-Verhaal. Een totaal aantal van 2.386 bezoekers mag zich gelukkig prijzen deze unieke manifestatie te hebben bezocht en beleefd.

team tegula cultura 840frontpageOm nog eens de informatie over
de kunstenaars tijdens de
Abdijmanigestatie te lezen kunt
u klikken op de foto hiernaast.

De brochure opent als PDF (3mB)

 

 

 

 

Terugblik op eerdere evenementen:

Zie ook onze foto's

 
19 maart 2016

Matthäus Passion

Ook in 2016 lukte het Tegula Cultura om weer een uitvoering van Bachs meesterwerk de Matthäus Passion in Tegelen te presenteren. Een volle Martinuskerk kon genieten van de prachtige klanken van het kamerorkest Alveare, het Philips' Philharmonisch Koor en solisten van Studio 32. In de kerk waren vele genodigden waaronder hulpbisschop mgr de Jong, burgemeester Scholten en de wethouders Brauer en v.d. Beucken. De bezoekers waren na afloop vol lof over dit muzikale hoogstandje.

 
27 december 2015

Kers-in dialectvereniging Veldeke

Opnieuw een zeer geslaagde jaarafsluiting met een zeer gevarieeerd programma, georganiseerd door Veldeke.

 
22 december 2015

iéstiéd "ut pienlike genoege" met JP Joosten & Band

Na het geweldige succes van het vorige jaar bracht Jacques Paul Joosten met zijn band het publiek ook in 2015 weer in de kerstsfeer met prachtige muziek en een onderhoudend verhaal "ut pienlieke genoege". Geheel in het dialect.

 
25 oktober 2015

55 jaar Tegelse Hofzangers

Zondag 25 oktober 2015 gaven de Tegelse Hofzangers een gezellig koffieconcert. De Abdij was tot de laatste stoel uitverkocht. De Hofzangers hadden het Heldens Koper Ensemble uitgenodigd om mee te musiceren. Een zeer geslaagde middag, getuige de positieve reacties van het publiek.

 
2 augustus 2015

Orgelconcert door Theo Hes

Zondag 2 augustus 2015 gaf Theo Hes een concert op het orgel in de Abdij in het kader van het Limburgse Orgelfestival. Theo Hes voerde muziek uit van o.a. Bach (waaronder het fenomenale Toccata en Fuga in C) en Mendelssohn, aangevuld met enkele Frans-symfonische orgelwerken.

 
5 juli 2015

Zomerklanken uit de binnentuin

Zondag 5 juli 2015 was de binnentuin van de Abij het decor van een zeer druk bezochte, gezellige en vooral zeer zonnige eerste editie van Zomerklanken. Samen met zangkoor de Meulezengers organiseerde Tegula Cultura een muzikale middag met verschillende muzikanten.

 
12 april 2015

Jacq Sanders & Friends

Trompettist Jacq Sanders gaf een prachtig concert samen met zijn muzikale vrienden Theo Hes (organist), Xavier Scheepers (saxofonist) en Bernadette Wiggers (mezzosopraan). Opnieuw bleek dat de Abdij Ulingsheide zich uitstekend leent voor kleinschalige concerten vanwege de geweldige akoestiek. De bezoekers waren zeer onder de indruk.

 
29 maart 2015

Franciscuskoor Venlo

Het Franciscuskoor Venlo, onder leiding van Marianne Maessen-Scherjon voerde op 29 maart het Requiem van Maurice Duruflé uit in de Abdij Ulingsheide. Het koor werd begeleid door een blaaskwartet en trom. Een belangrijke rol tijdens dit concert was weggelegd voor organist Theo Hes. Hij begeleidde niet alleen het koor tijdens het ‘Requiem’, maar speelde ook nog ‘Prélude et fugue sur le nom d'Alain’ van Duruflé. Een werk, waarvan de fuga begint in een elegische sfeer en zich dan in een stuwende beweging ontwikkelt tot een magistrale apotheose.

De soli in het ‘Requiem’ werden vertolkt door sopraan Jacqueline Roodbeen-Boom en bariton Ben Benders.

 

15 maart 2015

Matthäus Passion

Tegula Cultura had een bijzondere uitvoering van de Matthäus Passion beloofd. De uitvoering op zondag 15 maart jl. in de bomvolle St. Martinuskerk overtrof elke verwachting. In aanwezigheid van vele genodigden, waaronder hulpbisschop mgr de Jong en burgemeester Scholten, werd het meesterwerk van Bach uitgevoerd op een manier die vele bezoekers in hogere sferen bracht.

De minutenlange staande ovatie na afloop getuigt van een zeer hoge waardering van de bezoekers. Het barokorkest Collegium Instrumentale Eindhoven verzorgde de muzikale begeleiding. Hoewel vooraf werd getwijfeld of één viool per koor voldoende ondersteuning zou kunnen bieden aan de zangers, bleek de geweldige akoestiek van de Tegelse Martinuskerk juist de intieme sfeer te creëren die bedoeld was. De jonge solisten blonken allen uit.

De kleine koorbezetting van slechts 16 zangers en zangeressen bleek een gouden greep. Het zou jammer zijn als dit de enige uitvoering van dit projectkoor zou blijven. Dirigent Jacques Wijnen keek ook zeer tevreden terug op een geweldige avond.

Mogelijk is een nieuwe traditie ontstaan en kan nog vele malen de Matthäus Passion mensen in Tegelen en wijde omgeving in de Paassfeer brengen.

 

28 december 2014

Kers-in Veldeke

Dialectvereniging Veldeke kring Venlo sloot het jaar 2014 af bij Tegula Cultura in de Abdij Ulingsheide. Veldeke organiseerde een middag met een zeer gevarieerd programma. Frans Hoebens speelde op het orgel terwijl Britt van der Velden (14 jaar !) prachtig trompet speelde. Blokfluitensemble Syrinkx uit Horst gaf een mooi concert met zeer bijzondere blokfluiten. Er werden diverse gedichten voorgedragen door Julia Seetsen, Han Thijssen, Deveny en Shainy van Cleef, Juul Stokbroekx en Zoë Kuypers. Marianne Scherjon-Maessen dirigeerde concerten van mannenkoor de Meulezengers en vocal group "In the Mood". Speciaal voor deze gelegenheid werden dialectliederen ingestudeerd.
De presentatie van deze middag was in handen van Sef Peeters, die voor deze gelegenheid passend verkleed was als trappisten monnik.

 

23 december 2014

iéstiéd met JP Joosten en Band

Jacques Paul Joosten gaf een zeer uniek concert in de prachtige Abdij Ulingsheide. De Abdij was speciaal daarvoor in een kerstsfeer omgetoverd. Jacques Paul vertelde een mooi verhaal met een echte kerst-boodschap. Het verhaal werd afgewisseld met gevoelige liedjes gezongen door hemzelf. Hij had ook drie gastzangers uitgenodigd: Bibian Bauer, Babs van Bree en Paddy Langan. Het geheel werd muzikaal begeleid door de band: Bart Gubbels, Alexander Op het Veld en Jeroen van den Berg.

 
28  september 2014

Luisterlezing in de kapittelzaal van Abdij Ulingsheide door Maurice Wiche

In een luisterlezing wordt een muziekstuk op een onderhoudende en voor iedereen begrijpelijke manier nader belicht. Deze middag de onheilspellende profetie van een Russische romanticus: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

 

13 september 2014

Abdij-manifestatie in en rond de abdij Ulingsheide.

Een groots opgezette hobby- en verzamelbeurs, ruimschoots omlijst met muziek en ander vertier. Plaats van handeling: de kloostergangen, de binnen- en buitentuinen en de vijver van Abdij Ulingsheide.

 

31 augustus 2014

Benefiet "Chantant Concert" voor Emmaus Feniks

Benefiet optreden van diverse muzikanten en zangers die vaker optreden bij Café Chantant Classique, een maandelijks gezellig muziekevenement in Venlo. De opbrengst is geheel voor de door brand gedupeerde Stichting Emmaus Feniks.

Er worden twee podia gecreëerd in de binnentuinen van de Abdij waar de artiesten elk een half uur optreden waarna een changement plaatsvindt.

 

13 juli

Groot Limburge Boekenfestijn

Op het Wilhelminaplein in Tegelen voor de St Martinuskerk presenteren zorgvuldig geselecteerde handelaren een breed aanbod aan tweedehands leesvoer. Onze veilingmeester verkoopt bij opbod bijzondere boeken. De kleinste mobiele drukkerij van Nederland is tijdens de markt te bezichtigen op het plein.

 

1 juni 2014

Oratorium Elias (Felix Mendelssohn)

In de Elias worden de Joodse achtergrond en de Christelijke opvoeding van Mendelssohn samengevoegd in de persoon van de profeet Elias.

Het Oratorium wordt uitgevoerd door Vocaal Ensemble Cantori La Vera o.l.v. Alice Hendriks, Fenna Ograjensek (sopraan), Lien Haegeman (alt), Sef Thissen (bariton), Pascal Pittie (tenor), Robert Weirauch (piano) en Stijn Saveniers (cello).

 
15 en 16 maart 2014

Abdij Concerten

De Abdij Ulingsheide is op zaterdagavond en zondagmiddag tweemaal uitverkocht voor een concert van het Tegels Symphonie Orkest met Zangensemble De Tegelse Hofzangers met de solisten Sef Thissen (bariton) en Maartje Rammeloo (sopraan). In de extra verlengde pauze is er een speciaal Culinair Pauze-arrangement.